Jauhemaalaus

Miksi jauhemaalaus?

Jauhemaalauksella maalataan pääosin metallia. Tekniikka on ruisku- eli märkämaalausta helpompi ja nopeampi. Siksi se on myös ruiskumaalausta edullisempi tapa maalata. Kun kappale tulee meille maalattavaksi, lähtee se parhaimmillaan kahdessa tunnissa asiakkaalle. Kun jauheeksi valitaan käyttötarkoitukseen sopiva aine, saadaan aikaan erittäin kestävä ja tasainen pinta.

Ympäristö kiittää

Jauhemaalauksesta ei synny myrkyllisiä VOC-päästöjä. Maalattavan kohteen ohi menevä jauhe voidaan ottaa talteen ja kierrättää, jolloin hyötyaste on korkea. Kierrättämisessä ei ole kyse vain säästöstä, vaan myös ekologisesta kannanotosta, jossa pyritään välttämään kaikkea tuhlausta.

Miten jauheella maalataan ja mitä hyötyä siitä on?

Esikäsittely – pesu, oxilankäsittely ja kuivaus

Jauheella maalattaessa on erittäin tärkeää, että kappaleen pinta on puhdas: rasvaton, maaliton ja tasainen. Puhdistamme ja esikäsittelemme Sampo Rosenlew -monivaiheruiskupesurilla kaikki maalattavat kappaleet.
Esikäsittelyn vaiheet:
1) alkaalinen rasvan poisto
2) raakavesihuuhtelu
3) ionivapaa vesihuuhtelu
4) oxilankäsittely
5) kuivaus

 

Oxilankäsittely parantaa maalijauheen kiinnittyvyyttä ja antaa korroosiosuojaa. Oxilan esikäsittely on ympäristöystävällinen, fosfaatiton, kromi- ja raskasmetallivapaa esikäsittelyaine, joka soveltuu erinomaisesti alumiinille sekä kylmävalssatulle ja sinkitylle teräkselle. Tämä esikäsittely antaa jauhemaalattaville kappaleille erinomaisen korroosiosuojan ja parantaa merkittävästi jauheen tarttuvuutta. Pinnasta tulee erittäin kova, joka kestää sekä mekaanista että kemiallista kulutusta. Oxilan onkin esikäsittelymenetelmänä perinteistä rautafosfatointia parempi ja lähes sinkkifosfatointia vastaava.
Maalauksen onnistumisessa pohjatyön tekeminen huolellisesti on erittäin oleellista. Mielestämme oxilan on markkinoiden paras ja nykyaikaisin käsittelyaine.

 

Maalaus ja uunitus

Jauhemaaliaine on sähköstaattista. Ainetta suihkutettaessa metalli vetää sitä puoleensa. Taitavan maalarin avulla värijauhe levittyy ja tarttuu kappaleeseen kiinni tasaisesti. Maalauksen jälkeen kappaleet uunitetaan. Uunissa jauhemaalikerros ensin sulaa. Sen jälkeen se ns. verkkoutuu. Kappaleen pintaan muodostuu kestävä jauhemaalikalvo kemiallisessa reaktiossa.
Väripinnasta tulee uunissa kova, kulutusta kestävä muovimainen kalvo. Jos jauhemaalamalla maalatun kappaleen taittaa, maali ei murru eikä lohkeile vaan se venyy. Kun prosessi tehdään oikein, maali pysyy hyvin kiinni.
Maalattavassa kappaleessa tulee olla reiät, joista kappaleet laitetaan roikkumaan. Suosittelemme, että asiakas rei’ittää kappaleet valmiiksi, jolloin reikä tulee sellaiseen kohtaan, ettei se vaaranna osan toimivuutta tai ettei se häiritse esteettisesti. Voimme myös tehdä rei’itykset asiakkaan puolesta ohjeiden mukaan.

Mihin tuotteisiin jauhemaalaus soveltuu?

Jauhemaalaus soveltuu monenlaisiin käyttökohteisiin. Kun jauheella maalataan, on tärkeintä tietää, tuleeko osa tai tuote sisä- vai ulkokäyttöön. Näissä käytetään erityyppisiä jauheita, koska esim. sisäkäyttöön tarkoitettu jauhe ei kestä uv-säteilyä.

 

Jauhemaalaamalla voidaan maalata kaikkia metalleja, kalusteita, hyllyjä, valaisimia, kodinkoneita ja erilaisia laitteiden kuoria, autojen osia ja moottoripyörien osia ja vanteita.

 

Ulkokäyttöön tulevia yleisimpiä osia ovat rakennusteollisuuden käyttämät osat kuten pellitykset, kasetit ja muut valmiit osat. Jauhemaalaamalla maalataan erityisesti sellaisia osia tai tuotteita, joissa käytetään muita värityksiä kuin mitä materiaalia tai valmiita tuotteita toimittavien yritysten värikartoissa on.